The limit of eugenics

I boken Pandora’s Seed: The Unforeseen Cost of Civilization* av Spencer Wells finns det ett kapitel som, i korthet, handlar om att kopplingen kreativitet och galenskap är starkare än bara anekdotisk bevisning. Det betyder i sin tur att om vi använder genteknik för att ta bort t.ex. schizofreni eller bipolaritet från gen-polen, riskerar vi att få brist på poeter, musiker, konstnärer o.s.v. Det tas upp som ett exempel på potentiella problem med eugenik. Jag kom att tänka på det eftersom det i dagarna uppmärksammades en svensk studie som ger ytterligare bevis för kopplingen kreativitet och “galenskap”: Samma gener bakom psykos och kreativitet.

Jag är bara en autodidakt, men kopplingen till denna blogg är att om man läser om autismspektrumet hittar man väldigt snabbt liknande spekulationer om autism och kreativitet och forskning. En kurator sa en gång till mig att “många nobelpristagare är lite autistiska”. Temple Gardin – som bevisligen är både autistisk och framgångsrik – har inte bara beskrivit NASA som en “autism kluster”, hennes TED-tal: The world needs all kinds of minds innehåller till och med citatet “If by some magic, autism had been eradicated from the face of the Earth, then men would still be socializing in front of a wood fire at the entrance to a cave.”. I Douglas Couplands Silicon Valley-roman Mikroslavar från 1995 funderar han på om alla teknikmänniskor är lite autistiska. Just Silicon Valley är roligt eftersom det har föreslagits att området under flera decennium har dragit till sig smått autistiska människor från hela världen, och att det därför föds många autistiska barn i området. (Jag nämnde det i inlägget: Den coolaste nördplatsen i solsystemet). Sedan är det mer eller mindre obligatoriskt att i sammanhanget nämna spekulationerna om att personer som Bill Gates och Albert Einstein skulle ha fått autismspektrumdiagnoser om de hade varit barn idag.

Givetvis är detta bara spekulationer, i bästa fall anekdotiska bevis, om det finns vetenskapliga studier som visar på ett samband mellan autism och vetenskap, på samma som ovannämnda studien undersökte psykiska sjukdomar och kreativitet, känner jag inte till den. Men det är inte poängen, poängen är att eugenik kan ha oväntade konsekvenser och att jag ska försöka läsa mer om neurodiversity. Neurodiversity-rörelsen ser autism som något normalt och som något som ska erkännas och respekteras som alla andra mänskliga variationen, inte botas. Att det kanske, kanske är så att världen behöver alla typer av personligheter. Och att försök att utrota autism är just eugenik. (Därmed inte sagt att de är emot behandling av autism, när det är nödvändigt. Men att behandla autistiska personer är inte samma sak som att bota.)

* Orelaterat Pandora’s Seed är en bok som jag egentligen inte var intresserad av att läsa, men amazon rekommenderade den så många gånger att jag tillslut råkade laddade ner den i alla fall. Men att vi låter amazon, youtube, google, göra val åt oss är som sagt var ett annat ämne.

Edit: Det här blogginlägget: What is neurodiversity tycker jag personligen är bättre än wikipediaartikeln om ämnet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s