Nördikoner : (och tro inte på allt du lärde dig i skolan)


DNA och DNA bindande proteiner. Bild wikipedia

Eftersom jag för första gången har fått en otrevlig kommentar på den här bloggen (tydligen har jag ingen själ), tänkte jag muntra upp stämningen genom att länka till ett inlägg på bloggen Whose Planet Is It Anyway?, eftersom inlägget avslutas med en positiv beskrivning av autismsspektrumet. Inlägget tar upp hypotesen att autism är ett evolutionärt svar på vårat högteknologiska samhälle. Även om det låter galet har det seriöst föreslagits av riktiga forskare, och evolutionen går kanske mycket snabbare än vad vi fick lära oss i skolan. Fast om iden kommer att utvecklas till en vedertagen teori är en annan fråga. Och nu var det slutet av inlägget jag skulle ta upp:

“But anyway, even if it turns out that we really are fast-evolving mutants, which I have to admit is a pretty cool sci-fi-ish idea, it doesn’t mean that we are cognitively superior to everyone else or that the entire human species will eventually become autistic. It may mean, at most, that we are better adapted to certain niches in the modern environment; and, like the X-Men, we don’t need a cure”

Rolig tanke, vi har anpassat oss till en speciell nisch i det moderna samhället. Men på tal om högteknologiska samhällen och en annan fiktiva figur med samma målgrupp som X-Men, i en orelaterad krönika i dagens Västerbottens Folkblad, beskrivs Spock som autistisk. Spock är alltså inte en hybrid, utan han är evolutionärt anpassad till Star Treks högteknologiska samhälle.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s