Den andra faran med antivaccinmaffian

“Nature produces induviduals and nothing more”

/ C. F. Bessey.

bride_of_frankenstein

Hur antivaccinmaffian ser på autistiska. Bild: Universal Pictures, 1935

Ursäkta att jag skriver ytligare ett inlägg om vaccin, det är bara ett resonemang jag läst och ville dela med mig. Kritik av antivaccinmaffian handlar nästan uteslutande om att de utsätter barn (och i faller med influensa både barn och äldre) för fara genom att inte vaccinera. På comunities för autistiska kan man däremot läsa meningar i still med följande “de är farliga, och inte bara för oss, samhället i stort behöver vacciner”. Med andra ord handlar den kritiken tvärtom att anti-vaccinare skadar autistiska, något som jag här ska utveckla. När personer som Torbjörn Sassersson, Anna Wahlgren, Pål Bergström, m.fl*. sprider sina antivetenskapliga konspirationsteorier om att vaccin skulle ge autism, ger de uttryck för en människosyn jag inte delar. Först och främst antyder de att det skulle vara bättre att barn dog i barnsjukdomar, än att det finns autistiska. Som många andra har påpekat, även om vaccin skulle ge autism, vilket det alltså inte ger, hade vaccin varit värt det. Värt det eftersom det skulle vara bättre att kanske en handfull barn blev autistiska, än att barn dör eller får allvarliga men för livet.

Den andra invändningen är deras behandling av autistiska. I deras alternativmedicinska värld förefaller det finnas en närmast magiskt tro på naturen, och en tro på människans perfekthet. I deras ögon är vi, vi med ASD, inte perfekta, därför måste vi vara skapade av något onaturligt. De skyller på ett läkemedel som har räddat mer liv än nästan allt annat. Genom att beskriva oss som tragedier och skylla detta på läkemedel beskriver de oss – med Landon Bryces ord – som misslyckade medicinska experiment. Är det för långsökt att säga att de ser oss som Frankensteins monster? Dels dyrkar alternativmedicinare allt “naturligt” – naturliga örter, naturligt fett, naturlig mat, naturlig immunitet, osv – dels säger de att handikappade/annorlunda människor är onaturliga, skapade av läkemedelsbolagen. Jo, det är lätt att börja tänka på Frankenstein. Men i verkligheten är naturen inte perfekt, på en molekylär nivå är instabilitet en del av livet. Alla människor kommer inte att vara perfekta i deras ögon, även om de “lever naturligt”.

Något att komma ihåg är att antivaccinmafian inte tänker på något annat än deras konspirationsteori. Det handlar inte om vetenskap, för all vetenskap visar att de har fel, det handlar inte om autistiska, då hade de inte använt så kränkande språkbruk, det handlar bara om att de håller fast vid sina konspirationsteorier.

* I ett tidigare inlägg listade jag personer som skrivit anti-vaccin artiklar på newsmill, länk.

Advertisements

2 thoughts on “Den andra faran med antivaccinmaffian

  1. Hej, jag gillar verkligen det du skriver och tycker det är skönt att läsa kloka, vettiga ord om antivaccinklubben. Min son ska utredas nu för AST och jag blir bombarderad av välmenande människor som pratar om alternativa botmedel och vaccinteorier. Mvh.

    1. Tack! Först blev jag nästan lite rädd, det är något av ett ansvar, i brist på bättre ord, jag inte vill inte skriva något som skulle kunna vara ett dåliga råd till dig och ditt barn. Om du förstår hur jag menar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s