Gluten, GMO, Petter Pettersson

Gluten är inget ämne jag har skrivit mycket om, jag vet att det finns flera autistiska som svär på att glutenfria dieter förbättrar dem. Och visst det är intressant, även om det finns studier där dieten inte har lett till förbätringar, men jag har inte haft anledning att skriva om det tills nu. Denna artikel dök upp på min facebookvägg: Modern wheat old diet staple turned modern health nightmare. Anledningen till att jag tar upp artiken är att den kopplar samman rädslan för gluten med rädslan för GMO, och påstår att dvärgvete är framtaget med “primitiv genmodifiering”. Det är av flera skäl löjligt, och den artikeln är inte ensam. I en expressen-artikel påstår Petter Pettersson, fystränare och kostrådgivare  för Luleå hocky, att gluten är farligt och att “Speciellt amerikanskt vete är extremt genmanipulerat för att bli tåligt och ge stora skördar”. Detta att koppla ihop påståda faror med gluten och GMO är, det tål att uppreppas, rent ut sagt löjligt. Speciellt när Petter Pettersson påstår att vete är extremt genmanipulerat:

1. Det finns inget GMO vete på marknaden. Det är egentligen väldigt få grödor denna teknik tillämpas på.

2. Modernt dvärgvete utvecklades i 1800-talets Japan, jag tror det var först 1945 amerikanska forskare fick tillgång till dvärgvete och sedan kunde sprida det över jorden. På 1800-talet hade inte ens japarnerna tillgång till modern genteknik.

3. Det finns ingen GMO-vete på markanden.

4. Det är inte 1994 längre, då kunde man kanske påstå att GMO är otestat och osäkert. Nu är det 2014, vi har 2000 studier som sammanlagt visar att GMO är säkert och ger vissa fördelar för miljö, konsumenter och bönder.

5. Det finns inget GMO-vete på markanaden. Kan ni inte ens kolla wikipedia innan ni kommer med era påsåtåend?

6. Dvärgvete var en av gödorna som under den Gröna revolutionen gjorde slut på svälten i Indien och Mexiko. Vilket nästan får en att vilja utbrista: “Har du inte sett ditt barn svälta ihjäl har du inte rätt att kritisera dvärgvete”. Samma sak med GMO-projekt som Golden Rice och Bio-Cassava plus som kan hjälpa till att bekämpa undernäring (undernäring dödar dagligen mer människor än cancer): “Om du inte har sett ditt barn lida av  undernäring har du ingen rätt att kritisera GMO”.

7. Om det  skulle vara något fel med det gluten som finns i dagens vete, kan lösningen ironiskt nog vara genetisk modifiering. Vill du ha samma gluten som finns i dinkel? Visst varför inte föra över de generna till dagens vete med mycket högre avkastning än dinkel?

8. Just det, jag glömde nästan, det finns inget GMO-vete på marknaden!

Ps. sedan när är det dåligt att en gröda är tålig och ger stora skördar?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s