Varför rapporter om miljöfaktorer för neuropsykiatriska funktionsstörningar kan vara känsligare än du tror

Jag gjorde en snabb sökning och hitta åtta saker som SvD tror orsakar autism:

Mammor som inte tar d-vitamin när de är gravida. 

Mammor som äter dålig mat när de är gravida.

Mammor som får influensa när de är gravida.

Mammor som röker när de är gravida (men det behöver knappas sägas att det finns det andra anledningar för gravida att inte röka).

Äldre pappor, det vill säga, mammor som gör bäbisar med gamla män.

Provrörsbefruktning (mammor som inte skaffar barn på vanligt sätt) 

Inflammationer. 

Magbesvär (Vilket kan vara en hönan och ägget problem, leder magbesvär till autism, som den t.ex. den f.d. doktorn Andrew Wakefield – fälld för att ha utsatt barn för “onödiga och plågsamma tester” – trodde eller leder stressen från autism till magproblem?)  

Jag säger inte att all forskning, i de fallen det rör sig om forskning för i en eller två artiklar rör det sig enbart om åsikter, är värdelös, inte är värd att undersöka noggrannare. Däremot kan det finnas problem med att ta något som är väldigt genetisk, som autism, och på dåliga grunder överdriva miljöfaktorer. Speciellt som just autism har en historia av “experter” som har visat sig ha helt fel, som har skadat autistisk och deras närstående. När det gäller ovanstående lista, ser ni själva ett uppenbart problem, men jag lämnar frågan om mammor till senare. Först är frågan om neuropsykiatriska funktionsstörningar (npf) är sjukdomar som ska botas eller olikheter som ska accepteras?

För att förklara mig bättre kan jag börja med att skriva att det finns en “autism pride” rörelse. Vilket påminner oss om den andra pride-rörelsen, tanken att människor kan vara stolta över sitt annorlundaskap. Jag vågar själv inte ta ställning till om vi ska jämföra npf med hbt, men jämförelsen har gjorts. Intressant nog, enligt tvillingstudier förefaller autism vara mer genetiskt än t.ex. manlig homosexualitet. Med andra ord, om den ena av två enäggstvillingbröder är homosexuell är det inte alls ovanligt att den andra brodern är heterosexuell, men om den ena tvillingbrodern är autistisk, då är det mer ovanligt att den andra inte är det. Det jag försöker säga är om vissa former av npf förefaller vara mer genetiskt än i alla fall vissa former av hbt, varför kämpa mot npf? Hur kommer det sig att media kan rapportera om orsaker till npf på ett sätt som de aldrig skulle våga om hbt? Viktigast av allt, även om allt annat jag skrivit här är skräp, komihåg denna fråga: Vi ska göra vad vi kan för att personer med npf ska ha ett bra liv och nå sin fula potential, men måste det innebära att vi ska förhindra eller bota npf?

Det andra problemet är att letandet efter miljöfaktorer, som sagt var, tar oss tillbaka till tiden då autism var “mammornas fel”. För decennier sedan påstod expertisen att autism var en ovanlig sjukdom orsakad av mammor som var för kalla i sitt bemötande av barnen. Nu idag kan media blåsa upp påståenden om att t.ex. d-vitaminbrist eller mammans diet under graviditeten skulle leda till autism. Med andra ord, om mammorna hade skött sig hade vi haft mindre npf, vilket som sagt var låter som ett väldigt känsligt påstående, något media eventuellt borde ta hänsyn till när de rapporterar.

Ovanstående om mammor är inspirerat av den amerikanska vetenskapsjournalisten Emily Willingham, och ja, för en utomstående ser det ut som amerikansk media är mycket värre än svensk när det gäller att rapportera om autism. När man ser amerikanska artiklar om att Beyonce orsakar autism genom att förespråka veganmat, eller att kängurur skulle ha autism (artikel av just Emily Willingham), får jag intrycket att landet har gått i en bisarr fras när det gäller autism. Jag ska inte säga all debatt i USA är urspårad, men det förefaller ändå bättre i Sverige.

Advertisements

One thought on “Varför rapporter om miljöfaktorer för neuropsykiatriska funktionsstörningar kan vara känsligare än du tror

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s