Antidepressiva läkemedel, varför fungerar de?

Det kan vara svårt att veta hur mycket man som lekman ska uttala sig om läkemedel. Det sagt jag vill länka till följande: Ett pussel med många okända bitar.

Det som ofta sägs om SSRI och andra antidepressiva läkemedel är att om behandling enbart handlade om att höja serotoninhalten, hade läkemedel hjälp inom några timmar, i verkligheten tar det veckor för de att verka. Något som har uppmärksammat är att ketamin, däremot verkar lindra depressioner på just bara några timmar. Artikeln presenterar (populärvetenskapligt) en hypotes som skulle förklara båda fenomen. Väldigt kort att ketamin fungerar eftersom det påverkar glutamat-systemet i hjärnan. Och att SSRI faktiskt också indirekt påverkar glutamatsystemet, det är bara det att de tar “omvägen” genom serotoninsystemet. Hypotesen är alltså att det är den omvägen som förklarar att det tar veckor innan SSRI fungerar.

Det enda jag vet om ketamin är att det sägs att drogen kan ge näradödenupplevelser (utan att  du behöver vara nära döden). Plus att jag har hört låten Special k av Placebo där killarna verkar jämföra förälskelse med att vara hög på ketamin – så förälskelse är som en nära döden-upplevelse?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s