Min presentation

Jag heter Anders, är född 1978 i Växjö och blev diagnostiserad, på Norrlands universitetssjukhus, med Asperger syndrom år 2007. Jag är något av en autodidakt och är boklärd i flera ämnen. Dock inte i ämnet jag skriver om här, nämligen autismspektrumstörningar och andra neuropsykiatriska funktionshinder. Men det är ett ämne jag har egen erfarenhet av och som det för mig känns naturligt att skriva om.

Media och en viss typ av bloggar brukar kritisera den ökande användningen av neurpsykiatriska diagnoser, att det är en “falsk epidemi”. Det är inte ett speciellt färskt exempel men i DN var det  en utrikeskorrespondent (Nathan Shachar) som fick påstå att ADHD skulle vara ett påhitt som psykiatrin är allt för lättvindiga med. Om du tvärt om vill argumentera för att ökad diagnostisering är något bra, är jag i princip din posterboy. Innan min asperger diagnos var jag sjukskriven, hade extrem ångest och var kraftigt övermedicinerad. Jag säger inte att det var en lätt utveckling men nu fem år efter att jag har fått diagnosen studerar jag life science på heltid. Säkerligen hade det varit bättre om jag hade diagnostiserats redan som barn.

Det finns också en annan typ av bloggar – antivaccin, kemofober, alternativmedicin, m.m. – de som tvärtom påstår att neuropsykiatriska störningar är en riktig epidemi orsakad av “toxiner”. Jag tror de vill väl, men de har inte tänkt på ev. konsekvenser av att utmåla annorlunda människor som misslyckade medicinska experiment och som offer för miljögifter, bara för att sprida sin ideologi. 

2 thoughts on “Min presentation

  1. Hej.

    Jag är också född 1978 och har sedan 2004 en Aspergers syndrom-diagnos att stoltsera med. Jag gillar inte såna där kategoriska påståenden som att “jag kan inte det eller det andra”, det är klart att du kan! Det är bara det att du vill inte riktigt ännu, Aspergerfolk kan vara lite av late bloomers, men alla blommor slår ut – till slut.

    Nu kanske du inte kan realisera alla dina drömmar, men det kan ingen. Jag ville bara säga det.

    Ha det bra!

  2. Sen blommare, jo jag vet, jag är en sen blommare. Det var ganska länge sedan jag skrev presentationen, det är inte lika dant längre.

    Tack för kommentaren. Ha det bra själv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s